Om Doktor Glas och den här bloggen

Doktor Glas skrevs av stockholmssonen Hjalmar Söderberg och utkom för första gången 1905. När den kom fick den mycket kritik eftersom den kritiserade två tydliga auktoriterer i samhället – läkaren och prästen – samt för sitt porträtt av den starka kvinnan Helga. Idag är den älskad och diskuterad av många och dess teman – problematiken med känsla och förnuft, kan man begå ett brott med gott uppsåt och komma undan med det – är ständigt aktuella.

Hjalmar Söderberg själv dog 1941 så rent juridiskt är Doktor Glas inte allmängods än, dock lyckades de på Project Runeberg ordna en version 1995 då upphovsrättstiden bara var 50 år, inte 70 som idag. Project Runeberg tjänar inga pengar på att publicera Doktor Glas, jag tjänar inga pengar på att publicera Doktor Glas (vilket jag gjort ännu tydligare genom att vara anonym då jag knappast tjänar något annat heller) och Hjalmar Söderberg själv, må han vila i frid, tjänar rimligtvis inga pengar han heller.

Jag erbjuder det här av den enkla anledningen att jag tycker det verkar vara en rolig idé att publicera romanen i bloggform. Kontrasten mellan sekelskiftesstockholm som Söderberg så målande beskriver och internetkulturen bloggarna är en del av, är fantastisk och jag hoppas att ni som läser här och uppskattar romanen går och köper den också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: